Bij hypnotherapie denken sommigen wellicht aan films en stripverhalen, waarin een patiënt op een sofa naar een zwierend pendant moet kijken en langzaam in een soort slaap zakt. De therapeut laat de totaal bedwelmde patiënt allerlei dingen nazeggen om hem te behandelen voor zijn psychische klachten. Het is het stereotype beeld bij hypnotherapie. Niet iedereen weet dat deze soort therapie in modernere vorm nog steeds wordt uitgevoerd en kan helpen om lichamelijke én geestelijke problemen te behandelen. Angsten, trauma’s en chronische pijn zijn voorbeelden. Hier lees je hoe het werkt.
Hypnotherapie: wat is het?
Hypnotherapie is een behandeling waarbij hypnose wordt gebruikt om patiënten te helpen bij verschillende mentale en fysieke klachten. Het idee is dat er contact wordt gemaakt met het onderbewustzijn van de patiënt, om zo beter aan de slag te kunnen met de specifieke behandeling die relevant is bij de klachten die spelen. Voorstanders van hypnotherapie benadrukken dat veel klachten gegrond zijn in het onderbewustzijn en dat daar dus iets moet gebeuren. In de ontspannen, open staat van hypnose kun je goed de mogelijkheden verkennen die genezing in de hand spelen. Reacties en emoties die een automatisme zijn geworden kunnen worden aangepast.
De therapeut bespreekt met de patiënt zijn of haar klachten en wensen. Daarna gebruikt de therapeut vooral verbale technieken om de patiënt te laten ontspannen en onder een lichte hypnose te brengen, waarbij de patiënt niet de controle verliest. De specifieke technieken en werkwijzen die vervolgens gebruikt worden, verschillen per therapeut of praktijk. Vaak worden bekende algemene therapeutische technieken gebruikt tijdens de hypnose. Aan het einde van de sessie wordt de patiënt weer uit de trance gehaald.
Bij welke klachten hypnotherapie?
De lijst met mentale klachten waarbij hypnotherapie van dienst kan zijn is lang. Zo kan hypnotherapie helpen bij klachten van angst en depressie. Het verwerken van een trauma, dat is weggestopt in het onderbewustzijn en zorgt voor nachtmerries en flashbacks, is nog een voorbeeld van een psychische klacht waarbij hypnotherapie van dienst kan zijn. Zelfs langdurig liefdesverdriet kan worden aangepakt door middel van hypnotherapie. Tot slot kan er aan de slag worden gegaan met therapie met hypnose om prestaties of het zelfbeeld van de patiënt te verbeteren. Daarnaast kan hypnotherapie een aanvullende behandeling zijn bij fysieke klachten, zoals migraine en buikpijn. Ook symptomen van het prikkelbare darm syndroom kunnen goed worden aangepakt.
Voor wie is hypnotherapie geschikt?
De meeste mensen kunnen onder hypnose worden gebracht door een vaardige therapeut. Zeker als je ervoor openstaat, is het proces makkelijker. Hypnotherapie is meestal geen behandeling die standaard wordt aangeraden bij bepaalde aandoeningen. Het zal niet het eerste zijn wat je dokter je voorschrijft bij bijvoorbeeld angsten. Maar zeker voor mensen wie het idee van een behandeling met gebruik van hypnose en contact met het onderbewustzijn aanspreekt kan het interessant zijn om hypnotherapie een kans te geven. Hypnotherapie wordt meestal aangegeven als alternatieve of aanvullende behandeling. Het is echter niet geschikt voor mensen met zeer ernstige psychische problemen.
Hoe vind ik een goede therapeut?
Bij het zoeken van de juiste therapeut is het belangrijk om je te verdiepen in wat voor soort behandelingen er precies worden aangeboden. Op de website van een praktijk is vaak veel informatie te vinden over de soorten klachten waarvoor behandelingen worden aangeboden en bijvoorbeeld ook over de specifieke werkwijzen van de verschillende therapeuten. Informeren of een behandeling geschikt is bij jouw klachten kan natuurlijk ook. Belangrijk is dat je controleert of een therapeut erkend is en dus goed is opgeleid voor wat hij of zij doet. Hypnotherapie is in principe veilig, maar je wilt natuurlijk wel zoveel mogelijk kunnen vertrouwen op resultaat.
Hoe wordt hypnotherapie ervaren?
Zoals bij elke soort behandeling, verschillen ook bij hypnotherapie de ervaringen die mensen hebben. Voor sommige mensen verandert in enkele sessies hun hele wereld, voor andere mensen is het minder effectief of is er een langer traject nodig. Doorgaans wordt de behandeling zelf ervaren als prettig, aangezien de sleutel van de behandeling ligt in het teweegbrengen van een staat van rust en ontspanning, waarin het verkennen van klachten en oplossingen op kalme, open wijze kan gebeuren. Je kunt er mogelijk zelfs van leren om zelf deze rustige straat op te roepen, wanneer dat nodig is.
Is het gevaarlijk?
Hypnose is niet gevaarlijk. Er is geen sprake van risico’s bij mensen zonder zware psychische klachten en wanneer uitgevoerd door een gekwalificeerde therapeut. Onder hypnose zijn klinkt misschien intimiderend, maar feitelijk verschilt het qua gevoel niet veel van wanneer je bijvoorbeeld geconcentreerd aan het dagdromen bent en even wegdrijft. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen. Moeheid en lichte hoofdpijn bijvoorbeeld, of problemen met slapen. Na de sessie rusten, water drinken en jezelf de tijd geven om de sessie te verwerken helpen bijwerkingen te voorkomen.
Vergoeding
Hoe zit het met het prijskaartje? De prijzen van behandelingen kunnen aardig oplopen. De behandelingen zijn over het algemeen langer dan een uur en dat kost geld. Als je van plan bent gedurende langere tijd hypnotherapie behandelingen te volgen, kan het raadzaam zijn om je hiervoor aanvullend te verzekeren. Verschillende verzekeraars vergoeden hypnotherapie als onderdeel van de aanvullende verzekering voor ‘alternatieve geneeswijzen’. De behandelingen worden meestal tot een bepaald percentage of een bepaalde maximale waarde vergoed. Een voorwaarde is dat de praktijk die je kiest is aangesloten bij een door de verzekeraar erkende beroepsorganisatie.