Hypnotherapie bij trauma

Trauma’s kunnen een zeer grote invloed hebben op het leven van mensen. Wie in het verleden iets traumatiserends mee heeft gemaakt kan hier zelfs op een dagelijkse basis last van hebben. Van een trauma afkomen is niet makkelijk, maar gelukkig bestaan er allerlei behandelingen die de dagelijkse impact van een gebeurtenis uit het verleden kunnen verlichten. Eén van die behandelingen is zogenaamde hypnotherapie bij trauma. Bij deze soort therapie word je als patiënt in een lichte hypnose gebracht, om in connectie te raken met je onderbewustzijn en een oplossing te vinden op psychische problemen. Hier lees je meer over trauma hypnotherapie.

Wat is een trauma?

Een trauma is een soort mentale kwetsbaarheid die is ontstaan door het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Een verkeersongeluk bijvoorbeeld, of een mishandeling. Het gaat doorgaans op situaties waarin de persoon geen controle had en kan zowel voorkomen bij het meemaken of aanschouwen van een gebeurtenis. Mensen met een trauma blijven lange tijd bevangen door de gebeurtenis, die niet zomaar los te laten is. Het lukt hen niet om het moment van intense angst en stress dat ze mee hebben gemaakt te verwerken, waardoor ze verschillende klachten ervaren. Helaas lopen er veel mensen rond met een trauma, dat is sommige gevallen een dagelijkse impact heeft.

De symptomen van een trauma verschillen per persoon. Sommige mensen krijgen last van nachtmerries waarin ze de traumatische gebeurtenis herbeleven of waarin iets gebeurt wat eraan relateert. Een ander mogelijk symptoom is plotselinge, angstwekkende flashbacks. Deze kunnen worden veroorzaakt door op een bepaalde plek te zijn of bijvoorbeeld een geur te ruiken of een geluid te horen waardoor de getraumatiseerde persoon als het ware wordt teruggebracht naar het moment van het trauma. Andere mogelijke klachten zijn depressie en fysieke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid en duizelingen.

Behandelingen trauma

Als leven met een trauma té moeilijk wordt, bijvoorbeeld omdat bepaalde plekken of activiteiten te veel nare herinneringen en gevoelens opbrengen, kan er professionele hulp gezocht worden. Mensen met een trauma gaan bijvoorbeeld in behandeling bij een psycholoog, die in verschillende sessies probeert te helpen om het trauma te verwerken. Voor sommige mensen maakt een dergelijke behandeling een groot verschil; ze hebben bijvoorbeeld minder last van nachtmerries of kunnen bepaalde situaties weer onder ogen komen. Een alternatieve of aanvullende mogelijkheid voor behandeling is hypnotherapie. 

Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie heb je wellicht bepaalde associaties; het is een methode die veel voorkomt in films. In tegenstelling tot in de meeste films, is hypnotherapie echter geen behandeling waarbij een patiënt diep in trance wordt gebracht. De trance die wordt opgeroepen bij moderne hypnotherapie is meestal licht en wordt vooral ervaren als een ontspannen, open staat. Het idee achter hypnotherapie is dat de patiënt in verbinding wordt gebracht met zijn onderbewustzijn. Doordat trauma’s en de gevoelens die erbij horen vaak actief worden onderdrukt, wordt het trauma weggestopt in dit onderbewustzijn. Om het te kunnen verwerken moet het eerst weer worden aangesproken. Onder hypnose gebeurt dat in een open, rustige staat.

Een hypnotherapie trauma behandeling gaat doorgaans als volgt. De therapeut bespreekt eerst met de patiënt wat er aan de hand is en wat de patiënt graag zou willen bereiken. Daarna gebruikt de therapeut vooral verbale technieken om de patiënt in een ontspannen, lichte trance te brengen. Vervolgens verschilt het per werkwijze van de therapeut in kwestie wat voor specifieke behandeling er wordt toegepast. Vaak komen deze behandelingen overeen met die van ‘normale’ therapeuten, met het verschil dat de patiënt zich meer in een open staat verkeert en dus mogelijk betere resultaten kan behalen.

Hoe worden trauma’s behandeld?

Een van de doelen van hypnotherapie bij het behandelen van een trauma, kan het opsporen van de oorzaak van het trauma zijn in het onderbewustzijn. Als kan worden geïdentificeerd waar de heftige reacties en gevoelens vandaan komen, kan er vervolgens aan gewerkt worden om deze te verminderen. De oorzaak van een trauma is niet altijd helemaal duidelijk. Ook als er een duidelijke schokkende gebeurtenis is geweest die waarschijnlijk de oorzaak is, kan het moeilijk zijn om precies te identificeren waar het trauma werd opgelopen. Hypnose kan hierbij helpen.

Patiënten die last hebben van een trauma hebben ondersteuning nodig bij het verwerken van dat trauma. Het doel van de hypnotherapie behandelingen is dan ook het verminderen van de negatieve emoties die worden ervaren, zoals angstgevoelens en gevoelens van machteloosheid. Zogenaamde ‘triggers’ die de gevoelens oproepen, zoals bepaalde geluiden, worden geïdentificeerd en vervolgens wordt de reactie op deze triggers aangepakt. De patiënt krijgt ondersteuning in het doorbreken van gedachtenpatronen die negatieve emoties oproepen en het dagelijks leven beperken. Op termijn kan hierdoor ook het voorkomen van nachtmerries afnemen, evenals slaap- en concentratieproblemen.

Hypnotherapie overwegen

In behandeling gaan voor een trauma kan een grote, intimiderende stap zijn. Soms lijkt het makkelijker om de herinneren en gevoelens zoveel mogelijk weg te stoppen. Hierdoor kunnen de gevolgen van de traumatiserende gebeurtenis alleen maar erger worden. Het trauma wordt niet verwerkt en triggers, flashbacks en nachtmerries blijven. Hoe moeilijk het ook lijkt om een trauma te adresseren, vaak is dit beter dan er niets mee doen. Een voordeel van hypnotherapie is dat de lichte hypnose zorgt voor een rustige, open staat. Dit kan het makkelijker maken om het trauma te verkennen. Overleg met je arts of hypnotherapie voor jou geschikt is.

Neem contact op met een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt en stel je vraag.