Hypnotherapie bij PTSS

Hypnotherapie kan soms helpen bij de behandeling van een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). Er zijn verschillende situaties waarbij je PTSS kunt oplopen. Het wordt vooral geassocieerd met oorlogstrauma’s, maar ook andere ingrijpende gebeurtenissen kunnen leiden tot deze aandoening. Een ernstig ongeluk of een heftige gebeurtenis waarbij veel stress komt kijken kunnen leiden tot klachten die niet na een paar dagen of weken over gaan maar waar de patiënt langdurig last van heeft. Je hoeft zelf nog niet eens iets heftigs mee te maken, ook ooggetuigen lopen risico op PTSS.

Wat zijn de symptomen van PTSS?

Vaak gehoorde klachten bij PTSS zijn nachtmerries en daarmee gepaard gaande slaapproblemen. Maar ook concentratieproblemen, woede-uitbarstingen en symptomen als straatvrees kunnen te maken hebben met PTSS. De symptomen kunnen zo heftig zijn dat ze een ernstige belemmering vormen bij het dagelijks functioneren, niet alleen op het werk maar ook in de privé situatie. Soms kan medicatie worden voorgeschreven, maar dit is niet altijd afdoende. Bovendien is het vaak bezwaarlijk om langdurig slaap- en kalmeringsmiddelen te gebruiken. Deze werken verslavend en kunnen bovendien van negatieve invloed zijn op het dagelijks functioneren, zoals bij het autorijden of het bedienen van machines. 

Kan hypnotherapie helpen bij PTSS?

Een behandeling met hypnotherapie kan zeker helpen bij het verhelpen of in ieder geval verminderen van klachten die met PTSS te maken hebben. Een herbeleving van de oorzaak van het ontstaan van de PTSS is vaak heel heftig, maar kan er wel voor zorgen dat de patiënt daarna beter kan omgaan met de herinneringen. Maar het hoeft niet altijd zo heftig te zijn. Soms kunnen ook andere vormen van hypnotherapie worden toegepast. Dit is sterk afhankelijk van de situatie van de patiënt en natuurlijk moet hij of zij achter deze behandeling staan en er zich voor openstellen. Alleen dan kan deze vorm van therapie mogelijk effect hebben. 

PTSS vraagt vaak een uitgebreid behandeltraject

Iemand die kampt met PTSS heeft soms heftige klachten. Dit los je niet op met een pilletje of een paar gesprekken met de psycholoog. Vaak is een uitgebreid behandeltraject nodig waarbij een op maat behandelplan wordt opgesteld om juist deze specifieke patiënt zo goed mogelijk te helpen. Waaruit de behandeling bestaat hangt af van de situatie. Soms speelt bijvoorbeeld verslavingsproblematiek mee of agressie naar huisgenoten. Hier moet dan uiteraard ook aandacht aan worden besteed. Vaak wordt de werkgever bij het traject betrokken, zeker als de PTSS ook op de werkvloer voor problemen zorgt. 

Hoe wordt hypnotherapie bij PTSS toegepast?

Wanneer een patiënt met hypnotherapie bij PTSS wordt behandeld wordt doorgaans gestart met het voeren van 1 of meerdere gesprekken om de situatie helder te krijgen. Waardoor is de PTSS ontstaan, hoe lang heeft de patiënt al klachten? Dit soort vragen zijn belangrijk voor de therapeut om de juiste behandeling in te kunnen zetten. Soms kan worden volstaan met een enkele sessie, in andere gevallen is een serie van behandelingen nodig om een goed resultaat te behalen.

Is hypnotherapie bij PTSS afdoende?

PTSS is een ernstige aandoening waar de patiënt vaak levenslang last van heeft. Hypnotherapie kan ondersteunen en de klachten verminderen. Vaak is er geen sprake van ‘genezing’ in de zin dat de patiënt nooit meer last heeft van klachten zoals nachtmerries of paniekaanvallen. Maar vermindering van de klachten zodat hij of zij redelijk normaal kan functioneren in de maatschappij wordt al als een groot winstpunt gezien. Als de klachten minder heftig zijn kan de patiënt vaak wel goed functioneren op het werk, soms is aanpassing van de werkzaamheden of de werkplek daarbij noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan een plek op kantoor in een rustige ruimte omdat er in een drukke kantoortuin te veel prikkels worden ervaren. 

Doorverwijzing naar een goede hypnotherapeut voor PTSS

Wanneer je je met PTSS klachten meldt bij de huisarts kan hij of zij je soms doorverwijzen naar een goede hypnotherapeut voor PTSS bij jou in de regio. Sommige vrij gevestigde psychologen passen hypnotherapie bij PTSS toe, maar zij moeten hiervoor dan uiteraard wel zijn opgeleid. Hypnotherapie moet zeer zorgvuldig worden gebruikt, omdat het anders meer schade aanricht dan dat het de patiënt goed doet. Daarom is het zeker niet aan te raden om zelf iets te gaan uitproberen met een familielid of vriend. Laat het toepassen van hypnotherapie over aan een deskundige die weet hoe dit moet worden toegepast. 

Online in contact komen met een goede hypnotherapeut

Als je last hebt van PTSS klachten en je wilt weten of hypnotherapie voor jou zou kunnen helpen dan kun je via dit platform eenvoudig in contact komen met een ervaren therapeut bij jou in de regio. Je kunt je gegevens invullen op het contactformulier, waarna je de benodigde informatie krijgt. Uiteraard bepaal je altijd zelf of je wel of geen afspraak wilt maken. Er volgt altijd eerst een intake gesprek waarbij jouw specifieke situatie wordt besproken. Zo kan de therapeut beoordelen of hypnotherapie bij PTSS bij jou de juiste optie is of dat een andere behandelmethode wellicht meer succes zal opleveren. 

Vergoedt de zorgverzekeraar de therapie?

Hypnotherapie bij PTSS wordt soms vergoed door de zorgverzekeraar via de aanvullende verzekering. Of dit voor jou geldt kun je terugvinden in de voorwaarden van je verzekering. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met je zorgverzekeraar, zij kunnen je vertellen of de behandeling wordt vergoed en wat de maximale vergoeding is. Op deze manier kom je in ieder geval niet voor onaangename verrassingen te staan. Soms is het belangrijk te weten of de therapeut van je keuze een overeenkomst met jouw zorgverzekeraar heeft. Dit kan bepalend zijn voor de hoogte van de vergoeding. 

Neem contact op met een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt en stel je vraag.