Hypnotherapie PDS (prikkelbare darm syndroom)

Prikkelbare darm syndroom (pds) is een van de meest voorkomende oorzaken van buikpijn. Naar schatting lijden minimaal een miljoen Nederlanders aan pds, dat gepaard gaat met diverse klachten. Het is een aandoening die voor veel narigheid kan zorgen en waar mensen dan ook begrijpelijk een oplossing voor willen vinden. Hypnotherapie kan worden toegepast voor verschillende mentale en lichamelijke kwalen, maar pds is misschien wel de nummer een aandoening waarvoor deze soort behandeling wordt aangeraden en waarvoor veel wetenschappelijk bewijs bestaat.

Bij hypnotherapie wordt de patiënt in een lichte trance gebracht om contact te maken met het onderbewustzijn. In het geval van behandelingen voor pds, is het doel het verminderen van symptomen zoals pijn. Als de pijn en zorgen die gepaard gaan met een prikkelbare darm kunnen worden verminderd, kan dit het leven van de patiënt gemakkelijker maken. Hypnotherapie kan gericht worden op verschillende aspecten van pds en kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. Op diverse locaties in Nederland worden behandelingen aangeboden.

Wat is pds?

Prikkelbare darm syndroom houdt in dat de darmen overgevoelig zijn en niet bewegen zoals ze zouden moeten. Dit gaat gepaard met symptomen als buikpijn, diarree, opgeblazenheid, winderigheid en verstopping. Bepaald niet prettig dus. Soms kan pds zo erg zijn, dat mensen die eraan lijden moeten zorgen dat ze altijd snel naar het toilet kunnen. Dit is lastig te organiseren zonder dat het impact heeft op bijvoorbeeld het werk en het sociale leven van de patiënt. De oorzaken zijn niet helemaal duidelijk, maar problemen binnen het zenuwstelsel, voedselvergiftiging, mentale klachten en antibioticagebruik kunnen leiden tot pds.

Prikkelbare darm syndroom is helaas moeilijk te behandelen. Er bestaan medicijnen die patiënten kunnen slikken en ook worden doorgaans een aangepast dieet en veranderingen in gedrag voorgeschreven aan mensen die veel last hebben van hun pds. Toch is dit vaak niet genoeg: mensen met pds kunnen last hebben van veel pijn en zich daarin verhinderd voelen om hun dagelijks leven te leiden zoals ze zouden willen. Hier kan hypnotherapie een uitkomst bieden: in plaats van de lichamelijke weg, wordt de psychische weg genomen om pijnklachten te verminderen.

Hoe werkt hypnotherapie?

Bij hypnotherapie wordt de patiënt in een lichte staat van hypnose gebracht. Hierdoor is de patiënt ontspannen en kan er goed verbinding worden gemaakt met het onderbewustzijn. Dit is waar veel problemen zich afspelen. Reacties op situaties en prikkels in de vorm van gedachten of pijn kunnen worden aangepast onder hypnose, door de reacties en patronen te verkennen en te doorbreken. De therapeut past per geval andere technieken toe zodra de patiënt onder hypnose is gebracht. Dit gaat gepaard met veel overleg over wat de patiënt wil bereiken en wordt meestal ervaren als een ontspannen proces.

Hypnotherapie klinkt voor sommige mensen eng. Zij zijn bijvoorbeeld bang om geen controle te hebben tijdens de behandeling en zich helemaal over te moeten geven aan de hypnose en de therapeut. Dit is bij moderne hypnotherapie echter niet aan de orde: de trance is licht en de patiënt houdt controle. Het is belangrijk om langs te gaan bij een therapeut die gekwalificeerd is. Bijwerkingen zoals vermoeidheid zijn in principe mogelijk, maar komen slechts in een enkel geval voor.

Hypnotherapie bij pds

Hoe de hypnotherapie behandeling er precies uitziet, verschilt per praktijk. Zo kan de hypnose gecombineerd worden met andere technieken, afhankelijk van de werkwijze van de therapeut en de wensen van de patiënt. Onder hypnose worden emoties en pijnreacties aangepakt en wordt een ontspannen werking van de darm gestimuleerd. De behandeling kan worden gecombineerd met onder andere lichamelijke oefeningen, mindfulness en gesprekken zonder hypnose. Zowel de klachten zelf als de gevolgen van de klachten voor het dagelijks leven kunnen worden besproken.

De behandeling kan zowel individueel als in groepsverband worden gevolgd, het verschilt per praktijk wat er wordt aangeboden. Het voordeel van groepstherapie is dat het doorgaans kosten bespaard. Daarnaast kan het fijn zijn om ervaringen te delen met anderen die hetzelfde doormaken. Hierdoor is het wellicht ook minder spannend om voor het eerst onder hypnose te worden gebracht. Een individuele behandeling betekent daarentegen ook meer individuele aandacht en is op andere manieren weer minder spannend. Het is belangrijk dat je kiest voor wat je het meest prettig lijkt.

Hypnotherapie pds overwegen?

Om te weten of hypnotherapie voor prikkelbare darm syndroom voor jou geschikt is, kun je het beste overleggen met je arts. Als je nog niet in behandeling bent voor pds is het natuurlijk een belangrijke eerste stap om gediagnosticeerd te worden: worden je klachten veroorzaakt door pds of is er iets anders aan de hand? Vervolgens ga je een traject van behandeling in waarin medicijnen, dieet en hypnotherapie gecombineerd kunnen worden. Omdat de precieze aanpak per praktijk verschilt, is het belangrijk om goed research te doen naar de verschillende opties. 

Een groot voordeel van hypnotherapie is het ontspannen, relaxte karakter van de behandeling. Je hoeft geen nare behandeling te ondergaan voor mogelijke verlichting van klachten. Een ander voordeel is dat bij veel praktijken de behandeling niet alleen gaat om de klachten zelf, maar ook de emotionele impact van pds. Natuurlijk hangt er wel een prijskaartje aan hypnotherapie. Door je aanvullend te laten verzekeren voor alternatieve geneeswijze, kunnen de sessies geheel of grotendeels vergoed worden door de verzekering. Daarbij komt dat, zoals gezegd, hypnotherapie ook in groepen wordt aangeboden en dit goedkoper is dan een individuele behandeling.

Neem contact op met een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt en stel je vraag.