Hypnotherapie bij migraine

Hypnotherapie bij migraine kan soms uitkomst bieden bij mensen die hier ernstig last van hebben. Migraine kan een enorme impact hebben op je dagelijks leven. Als je vanwege hevige aanvallen niet meer kunt functioneren zowel privé als op het werk of op school dan is het zaak om te zoeken naar een mogelijkheid om de aanvallen te verminderen of misschien zelfs wel in zijn geheel te laten verdwijnen. 

Waarom krijgt iemand migraine?

Migraine is een aandoening die iedereen kan treffen. Sommige mensen hebben het af en toe, maar als je de pech hebt om zeer regelmatig ‘plat’ te liggen vanwege een migraine aanval dan kan dat heel vervelend en frustrerend zijn. Als leuke dingen die je wilt gaan doen of gewoon naar je werk of naar school kunnen gaan erdoor worden belemmerd is het goed te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn om van je migraine af te komen of er in ieder geval voor te zorgen dat de aanvallen minder vaak terugkomen en minder heftig zijn. Een zware migraineaanval kan je voor dagen uitschakelen voordat je weer enigszins op de been bent. 

Soorten migraine

Migraine komt in verschillende vormen voor. Sommige mensen die er aan lijden hebben te kampen met zeer ernstige hoofdpijn, die leidt tot misselijkheid en braken. Zij kunnen alleen maar in bed liggen, het liefst in een donkere kamer zonder geluidsprikkels. Daarnaast zijn er mensen die last hebben van oogmigraine. Hierbij zien ze felle lichtflitsen, wat erg hinderlijk is, zeker bij beeldschermwerk en andere werkzaamheden waarbij je volledig afhankelijk bent van je ogen. Soms duurt een aanval maar enkele uren, maar het kan ook dagen aanhouden.

Is migraine erfelijk?

Soms komt het wel eens voor dat migraine erfelijk lijkt. Als je vader of moeder er veel last van heeft dan kan het zijn dat je er meer gevoelig voor bent. Migraine kan je op iedere leeftijd overkomen. Sommigen hebben er al in hun jeugd last van, hoewel het bij jonge kinderen gelukkig zeldzaam is. Maar als je nooit migraine hebt gehad kan het dus gebeuren dat je op een bepaalde leeftijd ineens een aanval krijgt. Dit kan eenmalig zijn, maar het kan ook dat je vanaf dat moment regelmatig door migraine wordt getroffen. Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor aan te wijzen. 

Hoe wordt migraine behandeld?

Migraine kan op verschillende manieren worden behandeld. Hypnotherapie bij migraine wordt soms toegepast, vaak in combinatie met medicatie. Wanneer de aanvallen een mogelijk psychische oorzaak hebben dan kunnen gesprekken met een psycholoog helpen. Een psychische oorzaak kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de patiënt een heftige gebeurtenis meemaakt. Een oorlogstrauma, ernstig ongeval maar ook langdurige psychische onderdrukking kan leiden tot migraine. Wanneer je op latere leeftijd ineens wordt geconfronteerd met migraine aanvallen is het dan ook altijd belangrijk te proberen de oorzaak daarvan te achterhalen. 

Kan hypnotherapie bij migraine ook voor mij werken?

Het is helaas niet op voorhand te zeggen of hypnotherapie bij migraine ook voor jou kan helpen. Dit hangt af van meerdere factoren. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van de migraine te achterhalen. Als er een lichamelijke oorzaak is, zoals bijvoorbeeld een hersentumor, dan zal hypnotherapie waarschijnlijk niet veel soelaas bieden. Maar als er lichamelijk niets aan de hand lijkt dan kan deze vorm van behandeling zeker effect hebben. Je kunt dit met je huisarts bespreken, hij of zij kan je doorverwijzen naar een therapeut bij jou in de buurt. Als dat geen optie is, bijvoorbeeld omdat de huisarts niet bekend is met deze vorm van behandeling van migraine, dan kun je via dit platform in contact komen met een therapeut die je wellicht kan helpen. 

Hoe werkt hypnotherapie bij migraine?

Je wordt onder hypnose gebracht door de therapeut. Die doet dat uiteraard op verantwoorde wijze. Vervolgens wordt de therapie toegepast, hoe dit in zijn werk gaat is sterk afhankelijk van de oorzaak van de migraine. Soms is het nodig om de sessie een aantal keren te herhalen voordat een goed resultaat wordt bereikt. Een sessie duurt meestal niet lang, hypnotherapie wordt doorgaans voor een korte periode toegepast, hooguit voor 30 minuten. Uiteraard zorgt de therapeut voor goede begeleiding, ook na de sessie. Hypnotherapie kan soms leiden tot verwardheid na afloop, omdat je een stukje ‘mist’ in je herinnering. Ook daar besteedt de therapeut uiteraard aandacht aan indien nodig. 

Wat zijn de kosten voor hypnotherapie bij migraine?

Als je aanvullend verzekerd bent voor ziektekosten dan worden sessies hypnotherapie bij migraine soms geheel of gedeeltelijk vergoed. Informatie hierover is te vinden in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Als je twijfelt kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van je zorgverzekeraar, zij kunnen je als het goed is vertellen of er wel of geen vergoeding wordt gegeven. In de meeste gevallen gaat het om een gedeeltelijke vergoeding en soms hangt de hoogte ervan af van het feit of de verzekeraar een contract heeft met de desbetreffende therapeut. 

Zo vind je snel een hypnotherapeut voor migraine bij jou in de buurt

Heb jij last van migraine en heb je alles geprobeerd om er vanaf te komen, dan kan hypnotherapie wellicht helpen. Wil je in contact komen met een therapeut die hypnotherapie bij migraine kan geven, dan kun je via dit platform je gegevens doorgeven. Je krijgt vervolgens de contactgegevens van een ervaren en betrouwbare therapeut bij jou in de regio. Je kunt vervolgens direct contact opnemen om een afspraak te maken voor een intakegesprek. 

Neem contact op met een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt en stel je vraag.