Hypnotherapie bij liefdesverdriet

Een gebroken hart is iets wat de meesten van ons helaas een keer zullen meemaken in het leven. Afwijzing, het einde van een lange relatie, bedrog; liefdesverdriet komt in alle soorten en maten voor. Liefdesverdriet gaat doorgaans gepaard met een periode van verwerking. Het verlies van een partner en de veranderingen die daarmee gepaard gaan vallen niet zomaar af te schudden. In sommige gevallen heeft een persoon slechts enkele weken nodig om te helen en door te gaan met het leven, in andere gevallen zit het verdriet dieper en heeft het serieuze impact op het dagelijks leven.

Liefdesverdriet kan tot serieuze mentale klachten leiden, zoals somberheid, slaapproblemen, verlies van zelfvertrouwen en zelfs depressieve klachten. Soms komt de persoon met liefdesverdriet hier niet zelf uit. Als het dagelijkse leven ernstig verstoord wordt door liefdesverdriet, kan het nodig zijn om professionele hulp te zoeken. Experts op het gebied van mentale gezondheid kunnen helpen het verdriet te verwerken en handvatten geven om het leven weer open te pakken. Een van de opties voor mensen met liefdesverdriet is hypnotherapie. Deze soort behandeling kan helpen om weer stevig op eigen benen te komen staan.

Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie wordt er contact gemaakt met het onderbewustzijn van de patiënt. Hier kunnen zich gevoelens bevinden die worden weggestopt en daarom niet goed worden verwerkt. Tijdens hypnose voelt de patiënt zich doorgaans meer ontspannen en meer ontvankelijk voor suggesties. Hierdoor kan de therapeut goed te werk gaan met verschillende technieken om gedachtepatronen te doorbreken en negatieve gevoelens te verminderen. De verbroken relatie of andere aanleiding wordt met hulp verwerkt en er kan bijvoorbeeld ook worden gewerkt aan zelfvertrouwen en blik op de toekomst.

Hypnotherapie bij liefdesverdriet

Hypnotherapie bij liefdesverdriet is bij de meeste praktijken niet een van de standaardbehandelingen. Toch kan hypnotherapie zeker behulpzaam zijn bij de klachten die gepaard gaan met liefdesverdriet. Bovendien kan liefdesverdriet gepaard gaan of verbonden zijn met andere problemen die behandeld kunnen worden. Zo kan het een van de dingen zijn die de klachten bij angsten, depressie of zelfvertrouwen problemen erger maken. Bij een praktijk kan altijd geïnformeerd worden over de mogelijkheden voor de behandeling en of liefdesverdriet iets is waarbij je hulp kunt krijgen. 

Door contact te maken met het onderbewustzijn, kunnen de verschillende factoren die bijdragen aan het liefdesverdriet verkend worden en kunnen de reacties hierop aangepast worden. Gedachtenpatronen en automatische reacties worden geherprogrammeerd. Zo neemt het verdriet en andere gevoelens, zoals woede, af. Al na een enkele sessie kan er een grote verbetering optreden in het humeur van de patiënt en kan deze zich lichter voelen. Het liefdesverdriet wordt verwerkt en relatiever gemaakt. Andere emotionele problemen die erbij horen worden aangepakt.

Liefdesverdriet hypnotherapie overwegen

Misschien vraag je je na het lezen van het bovenstaande af of liefdesverdriet hypnotherapie een waardevolle overweging is voor je. Als je merkt dat je liefdesverdriet al lange tijd aanhoudt zonder dat je het idee hebt dat je op het juiste pad bent met verwerken, zou het zo kunnen zijn dat hulp zoeken de juiste keuze is. Ook als je merkt dat het liefdesverdriet een dusdanige impact heeft op je dagelijks leven dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld werk en sociale relaties. Als uit bed komen een zware worsteling is geworden en je weinig hoop hebt voor de toekomst, kan hypnotherapie een uitkomst bieden.

Bij twijfels en vragen is het een goed idee om eerst maar eens te beginnen met informatie verzamelen. Door je in te lezen in hypnotherapie of de behandelingen van verschillende praktijken te bekijken, krijg je een beter beeld van wat het precies inhoudt. Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om contact op te nemen met een praktijk die je op het oog hebt om je vragen te stellen en iemand te laten meedenken of hypnotherapie je verder kan helpen. Lees verder voor meer informatie over de risico’s en nadelen.

Risico’s en nadelen

Omdat hypnotherapie niet de meest gebruikelijke vorm van geestelijke hulpverlening is, zijn veel mensen er begrijpelijk wat aarzelend over. Omdat hypnose nogal heftig kan klinken, is het belangrijk om te weten dat de hypnose die doorgaans wordt opgeroepen bij hypnotherapie van een lichte vorm is. Dit betekent dat je als patiënt geen controle verliest over wat je doet en de therapeut niet zomaar dingen kan aanpassen in je brein. Door de lichte hypnose wordt je meer ontspannen en sta je meer open voor suggestie. Vervolgens gebruikt de therapeut technieken die de meeste therapeuten die zonder hypnose werken ook toepassen.

Hypnotherapie wordt met weinig risico’s en bijwerkingen in verband gebracht. Alleen bij zeer ernstige psychische aandoeningen wordt de behandeling afgeraden. Ook kunnen de meeste mensen onder hypnose worden gebracht door een ervaren therapeut: bij weinigen lukt dit niet. Alleen als je naast van liefdesverdriet ook last hebt van andere heftige psychische aandoeningen is het niet verstandig om hypnotherapie te ondergaan. Dan kun je bijvoorbeeld wel reguliere therapie volgen om over je liefdesverdriet heen te komen. 

Overwegingen

Hypnotherapie is niet goedkoop als het niet wordt gedekt door je verzekering. Om een  weloverwogen keuze te maken en de beste soort behandeling te krijgen, is het goed om eerst voldoende tijd te nemen om zelf te proberen je liefdesverdriet te verwerken. Als je merkt dat dit na lange tijd nog altijd niet lukt en je heel diep in de put zit, kun je eerst met je huisarts praten. Deze stelt misschien dat er meer aan de hand is dan liefdesverdriet. Angsten bijvoorbeeld, ook hiervoor kun je hypnotherapie ondergaan. 

Neem contact op met een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt en stel je vraag.