Hypnotherapie is een behandeling die kan worden ingezet bij diverse klachten; zowel fysieke als mentale. Voor allerlei mensen heeft hypnotherapie al verlichting van pijn en negatieve emotionele reacties opgeleverd. Hypnotherapie krijgt steeds meer erkenning binnen de wetenschap als waardevolle behandeling bij verschillende klachten en wordt dan ook steeds vaker aangeraden door artsen. Hypnotherapie heeft vele voordelen, maar er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Hier vind je informatie over de vergoeding van hypnotherapie door de verzekering.
Wat is hypnotherapie?
Hypnotherapie is een behandeling die kan worden ondergaan bij verschillende psychische of lichamelijke klachten. In één of meerdere sessies wordt de patiënt onder hypnose gebracht om oorzaken en oplossingen van problemen te verkennen. Dit gebeurt door middel van een connectie met het onderbewustzijn, waar bepaalde reacties en gedachtenpatronen beter bereikt kunnen worden. Hypnose zorgt voor relaxtheid en openheid van de patiënt, wat een goed uitgangspunt biedt om lastige of heftige problemen aan te pakken. Bij moderne hypnotherapie is de hypnose licht en verliest de persoon onder hypnose geen controle.
Bij de meeste klachten zijn enkele sessies nodig om resultaat te boeken. Tussen de sessies in zit niet veel tijd, om effectief de problemen door te kunnen werken. Je betaald doorgaans per sessie. Sommige praktijken hebben standaardprijzen, bij andere praktijken verschilt de prijs per soort sessie. Voor enkele problemen kunnen ook groepssessies gevolgd worden. Deze zijn doorgaans goedkoper dan individuele sessies. Hypnotherapie in groepsverband heeft voor- en nadelen die uiteindelijk vooral neerkomen op persoonlijke voorkeur.
Klachten
Hypnotherapie kan worden ingezet bij allerlei fysieke en mentale klachten. Lichamelijke klachten als depressie, angsten, slaapproblemen zijn voorbeelden. Maar ook bij trauma’s en ptss kan hypnotherapie een uitkomst bieden. Verder kan hypnotherapie helpen bij het verbeteren van het zelfvertrouwen en van bepaalde prestaties. De lichamelijke klachten waarbij hypnotherapie wordt ingezet zijn onder andere migraine, buikpijn en prikkelbare darm syndroom. Zo bestaan er nog veel meer problemen waarvoor bij allerlei praktijken behandelingen worden aangeboden.
De voordelen
Hypnotherapie heeft verschillende voordelen. De voornaamste is dat de behandeling doorgaans als ontspannen en prettig wordt ervaren. Dit maakt hypnotherapie geschikt om aan lastige (emotionele) problemen te werken op een niet-invasieve manier. Sommige klachten zijn moeilijk op een andere manier te behandelen. Het prikkelbare darm syndroom is een goed voorbeeld van een aandoening waarbij reguliere behandeling (medicijnen, dieet) vaak voor onvoldoende verlichting van symptomen zorgt. Hypnotherapie kan een groot verschil maken in het ongemak van de patiënt en daarmee het leven lichter maken.
Hypnotherapie wordt beschouwd als veilig, zolang het door een gekwalificeerde therapeut wordt gedaan en de patiënt geen ernstige psychische aandoeningen heeft. Bijwerkingen, zoals hoofdpijn, komen weinig voor. Dit maakt hypnotherapie een behandeling met weinig nadelen en risico’s die het niet raadzaam maken om het een kans te geven. Natuurlijk blijft het op financieel gebied wel een investering. Hypnotherapie behandelingen kunnen hoog oplopen in prijs, afhankelijk van het aantal sessies, de invulling van de behandeling en de praktijk. Daarom is het belangrijk om te weten wat de opties zijn voor vergoeding door de verzekering.
Hypnotherapie vergoeding zorgverzekering
Verschillende zorgverzekeraars vergoeden hypnotherapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het hoort bij het kopje ‘alternatieve geneeswijzen’ of ‘alternatieve zorg’. Hiervoor is geen eigen risico of eigen bijdrage wettelijk verplicht. Toch kan het zijn dat door een maximum aan de vergoeding of percentage van de prijs die je pakket geeft, een deel van de behandeling zelf moet worden betaald. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in wat je huidige verzekeringspakket of het pakket dat je overweegt wel en niet dekt.
Daarnaast moet de therapeut of praktijk aangesloten zijn bij een beroepsorganisatie die door de zorgverzekeraar wordt erkend. Er bestaat een aparte beroepsorganisatie voor hypnotherapie, genaamd De Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten. Daarnaast bestaan er andere beroepsorganisaties voor aanvullende en/of alternatieve geneeswijzen en therapie. Los van voor de vergoeding is het voor jezelf natuurlijk ook belangrijk dat de therapeut die je bezoekt de juiste opleiding en kwalificaties heeft. Naast dat de therapeut aangesloten moet zijn bij een erkende beroepsorganisatie, kan een andere voorwaarde zijn dat deze is opgenomen in het zorgvinder bestand van de zorgverzekeraar
Hypnotherapie vergoeding: verzekeren of niet
Uiteindelijk gaat het om de rekensom: is het voordeliger om de hypnotherapie behandeling die je wilt volgen zelf te betalen of om je er aanvullend te verzekeren voor alternatieve geneeswijzen, als je dat nog niet bent. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel sessies je wilt volgen en hoe duur deze zijn. Maar ook van het termijn van je pakket. Als je in een maand of twee maanden al je sessies gaat volgen, is het waarschijnlijk niet voordeliger om een jaar aanvullend verzekerd te zijn. Je eigen risico is hier ook nog een factor.
Op de websites van verschillende verzekeraars vindt je de tarieven en voorwaarden voor aanvullend verzekeren. Zo kun je vergelijken bij welke verzekeraar je jezelf het voordeligst aanvullend kunt verzekeren voor alternatieve geneeswijzen. In beide gevallen blijft hypnotherapie een investering. Of deze het waard is, is aan jezelf om in te schatten. Het wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van hypnotherapie blijft groeien en veel mensen geven aan positieve ervaringen te hebben. Het kan zomaar zo zijn dat die paar sessies een wereld van verschil maken. Als het beter werkt dan een langdurig traject binnen een andere soort behandeling, is het uiteindelijk voordeliger.
Neem contact op met een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt en stel je vraag.