Hypnotherapie bij fibromyalgie kan bij sommige patiënten zeker baat hebben. Helaas is ‘fibro’ of FM zoals het ook wel wordt genoemd, een behoorlijk ongrijpbare aandoening. Soms worden er geen duidelijk lichamelijke klachten waargenomen waarna een arts ten einde raad de diagnose fibromyalgie stelt. Vervolgens wordt de patiënt naar huis gestuurd met de mededeling ‘je moet er maar mee leren leven’. Maar gelukkig staat de wetenschap niet stil en kan er steeds meer worden gedaan aan de chronische pijn waarmee patiënten worden geconfronteerd. Hypnotherapie is één van de mogelijkheden.
Hoe ontstaat fibromyalgie?
Helaas is er nog veel onduidelijk over het ontstaan en verloop van fibromyalgie. Er bestaat nog steeds controverse over de aandoening, omdat tot nu toe geen duidelijke aanwijsbare oorzaken voor de aandoening zijn gevonden. De klachten bestaan doorgaans uit spierpijn, die erger wordt bij kou of lichamelijke inspanning. Maar ook bijverschijnselen zoals hoofdpijn, stijve spieren, slaapstoornissen en vermoeidheid worden gemeld. De oorzaak voor het ontstaan van fibromyalgie is ook nog niet eenduidig aan te wijzen. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft fibromyalgie inmiddels wel erkend als aandoening. Patiënten voelen zich echter vaak niet begrepen omdat bijvoorbeeld een werkgever vraagtekens zet bij de diagnose.
De behandeling van fibromyalgie
Patiënten die de diagnose fibromyalgie krijgen gaan vaak een onzekere tijd tegemoet. Juist omdat er over deze aandoening nog zo weinig bekend is, is de behandeling vaak een kwestie van uitproberen wat voor deze patiënt wel of niet werkt. De huisarts kan pijnstillers voorschrijven, maar doorgaans gaat het dan om milde medicatie zoals paracetamol. Zware pijnstillers als morfine worden maar zelden voorgeschreven. Uit onderzoek blijkt dat ook bepaalde antidepressiva verlichting van de pijn kunnen geven. Bewegingstherapie, onder begeleiding van een fysiotherapeut, kan ook vermindering van de klachten geven. Maar er is helaas een categorie patiënten die daar geen of onvoldoende baat bij heeft. In zo’n geval kan hypnotherapie bij fibromyalgie uitkomst bieden. Hiervoor dien je je dan natuurlijk wel te wenden tot een therapeut die ervaring heeft met de behandeling van FM patiënten.
Een behandelplan voor de lange termijn
Het is voor fibromyalgie patiënten vaak nodig om een lange termijn behandelplan te maken, aangezien het een chronische ziekte is waar nog geen genezing van mogelijk is en waar je dus voor een deel mee moet leren leven. Door gebruik te maken van hypnotherapie kan worden geprobeerd om de verschijnselen in ieder geval te onderdrukken zodat je beter kunt functioneren en wellicht minder medicijnen nodig hebt. Het langdurig slikken van met name ibuprofen kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor met name je maag, het kan de maagwand aantasten waardoor je chronisch last kunt krijgen van brandend maagzuur. Naast pijnstilling en hypnotherapie is het voor fibromyalgie patiënten ook heel belangrijk om verantwoord te bewegen. Ook het gevolgde eetpatroon kan van invloed zijn op het verloop van de ziekte. Dit zijn allemaal zaken die moeten worden meegenomen in een behandelplan.
Kan ik veilig hypnotherapie ondergaan als ik fibromyalgie heb?
Als je lijdt aan fibromyalgie dan is het logisch dat je alle mogelijkheden aangrijpt om minder pijn te hebben of last van andere symptomen van de ziekte. In sommige gevallen kan hypnotherapie dan zeker baat hebben. Het is zeker niet gevaarlijk om het in ieder geval uit te proberen. Het grote voordeel van deze vorm van alternatieve therapie is dat het vaak een kwestie is van ‘baat het niet dan schaadt het niet’, zeker in het geval van deze aandoening. Als je twijfelt kun je het uiteraard eerst bespreken met de huisarts of je behandelend specialist.
Hoe kan hypnotherapie helpen bij fibromyalgie?
Door hypnotherapie te ondergaan in de strijd tegen de klachten als gevolg van fibromyalgie kun je de symptomen die deze aandoening met zich meebrengt helpen te onderdrukken. Zo kan de therapie helpen bij chronische pijn maar ook bij vermoeidheid en slapeloosheid, twee bijverschijnselen waar lijders aan FM vaak mee te maken hebben. Met behulp van deze therapie kun je je leven dus wat draaglijker maken doordat je minder last hebt van pijn en andere klachten. Hierdoor kun je vaak beter functioneren op je werk of op school en ben je beter in staat om in je vrije tijd leuke dingen te doen zonder dat je daarna dagenlang moet bijkomen.
Waar vind ik een betrouwbare therapeut voor hulp bij fibromyalgie?
Als je hebt besloten dat je gebruik wilt maken van hypnotherapie om de symptomen van fibromyalgie te bestrijden dan wil je natuurlijk in contact komen met een betrouwbare en ervaren therapeut en liefst bij jou in e buurt. Omdat FM een chronische ziekte is, is het immers aannemelijk dat je regelmatig behandelingen moet ondergaan als de vervelende verschijnselen weer opspelen. Daarom is het zo fijn om te weten dat je via dit platform in contact kunt komen met een therapeuten voor hypnotherapie bij jou in de regio. Je kunt dan gemakkelijk een consult plannen, omdat je geen lange reistijd hebt kan dat dan ook gemakkelijk op een dag dat je moet werken of naar school gaat.
Neem contact op met een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt en stel je vraag.