Depressie is een veel voorkomende mentale klacht, die vooral veel voorkomt onder jongeren. Depressieve klachten kunnen ervoor zorgen dat dagelijkse taken moeilijk tot onmogelijk worden en hebben daarmee een ernstige impact op het leven. Het is daarom niet verrassend dat er veel onderzoek wordt gedaan naar depressie en dat er verschillende behandelingen worden aangeboden om de strijd aan te gaan met deze nare gemoedstoestand. Cognitieve gedragstherapie en medicijnen zijn voorbeelden van dergelijke behandelingen, maar ook hypnotherapie Hier lees je hoe hypnotherapie kan worden ingezet bij depressie.
Wat is depressie?
Een depressie is een aanhoudende negatieve toestand, waarin de depressieve persoon zich vaak uitzonderlijk neerslachtig, moe en lusteloos voelt. Bij een depressie is het moeilijk om energie en vreugde te halen uit dingen die je normaal gesproken als stimulerend en leuk ervaart. Ook kan het moeilijk zijn om je te motiveren voor dagelijkse taken. Depressie kan gepaard gaan met allerlei symptomen, zoals slaapproblemen, veranderingen in eetlust, hoofdpijn en heftige emotionele buien. Mensen die lijden aan depressie vallen vaak in onverantwoorde gedragspatronen, zoals overmatig drinken.
Een depressie kan iedereen overkomen, ongeacht bijvoorbeeld geslacht of leeftijd. Meestal wordt depressie veroorzaakt door moeilijke gebeurtenissen of tegenslagen, maar dit hoeft niet. Zeker mensen met genetische aanleg kunnen als het ware zomaar in een depressie raken. Depressie is niet voor iedereen hetzelfde. De symptomen verschillen per persoon. Ook kan het voor de ene persoon aanzienlijk meer impact hebben op het dagelijks leven dan voor de andere persoon. Daarnaast verschilt het in hoeverre het aan iemand te merken is dat hij of zij worstelt met een depressie.
Hoe werkt hypnotherapie?
Bij hypnotherapie wordt de patiënt in een lichte hypnose gebracht, een relaxte staat waarin het onderbewustzijn van de patiënt goed aanspreekbaar is. Vanuit dit uitgangspunt gaan patiënt en therapeut samen aan de slag. De klachten en bronnen van negatieve emoties worden verkend, evenals de mogelijkheden om ertegenin te gaan. Zo kunnen gedachtepatronen worden doorbroken en kunnen alternatieve reacties worden ontwikkeld. Dit kan via verschillende werkwijzen, die verschillen naar klachten, wensen en werkwijze van de therapeut. Hypnotherapie kan helpen bij verschillende lichamelijke en mentale problemen. Depressie is een van deze problemen.
Hypnotherapie bij depressie
Het is niet erg bekend, maar hypnotherapie kan voor vermindering van depressieve klachten zorgen. Personen die last hebben van een depressie kunnen in enkele behandelingen werken aan het aanpassen van negatieve emoties en gedachten. Er wordt gekeken naar oorzaken van de depressie. Dit kan een verzameling aan kleinere gebeurtenissen en tegenslagen zijn, maar bijvoorbeeld ook een trauma. De betekenis en invloed van oorzaken kan worden aangepast. Daarnaast wordt gekeken naar emotionele reacties. Deze komen vaak automatisch naar boven en dat is wat de therapeut probeert te doorbreken. Je onderbewustzijn wordt in zekere zin een beetje ‘hergeprogrammeerd’.
Het doel van hypnotherapie bij depressie is om de aanhoudende gemoedstoestand van vermoeidheid en gebrek aan levenslust te doorbreken. Om je weer meer als jezelf te voelen en het leven weer zonnig in te zien. Voor wie midden in een depressie zit lijkt dit vaak onmogelijk, maar toch levert hypnotherapie voor heel veel mensen resultaten op. Vaak kan er al in vier sessies vooruitgang worden geboekt. Hypnotherapie bij depressie wordt ook steeds meer ondersteund door de wetenschap.
Hypnotherapie overwegen
Als je overweegt om hypnotherapie tegen depressie te proberen, is een aantal dingen belangrijk om te overwegen. Allereerst is het goed om een duidelijk beeld te hebben van wat er precies aan de hand is. Is er sprake van een depressie of een andere mentale klacht? Bij je huisarts kun je in gesprek gaan over opties voor het verkennen van je problemen of het stellen van een diagnose. Soms kan dit gewoon bij de huisartsenpraktijk en wordt het vergoed door de verzekering. Het is belangrijk om goed te weten wat er aan de hand is voor je een hypnotherapie behandeling zoekt. Hypnotherapeuten stellen geen diagnoses.
Een extra reden dat deze eerste stap belangrijk is, is dat hypnotherapie wordt afgeraden bij zeer ernstige depressie. Ook is de behandeling niet voor alle leeftijden geschikt. Verder is het als patiënt is het in ieder geval belangrijk om jezelf goed te informeren over de verschillende behandelingen. Praktijken verschillen vaak in werkwijze en met wat research kom je er vanzelf achter welke praktijk je het meest aanspreekt. Als je na te informeren een goed gevoel krijgt bij de praktijk, kun je een afspraak maken. Depressie kan gepaard gaan met angstklachten. Deze kunnen ook apart behandeld worden door middel van hypnotherapie.
Is het gevaarlijk?
Vrijwel elke persoon kan onder hypnose worden gebracht en het slagingspercentage van depressie behandelingen is hoog. Zoals aangegeven is hypnotherapie niet geschikt bij zeer zware depressie, maar hierbuiten is het volkomen veilig. Bijwerkingen komen niet veel voor. Contact opnemen met een praktijk voor meer informatie kan altijd, om zo een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden. Het is belangrijk om te onthouden dat de hypnose niet diep is en je dus geen controle verliest en er ook weer makkelijk uit komt. Het idee is misschien een beetje spannend, maar hypnose voelt niet heel anders dan diep geconcentreerd en ‘zoned out’ zijn in het dagelijks leven.
Neem contact op met een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt en stel je vraag.