Hypnotherapie bij buikpijn

Hypnotherapie kan helpen bij de bestrijding van buikpijn. Daarbij is het natuurlijk wel van belang om te weten wat de oorzaak van de buikpijn is. Buikpijn is typisch zo’n aandoening die om totaal verschillende redenen kan optreden. Er zitten veel organen in de buik, daar kan iets mee aan de hand zijn, en dan is behandeling natuurlijk nodig. Maar buikpijn treedt ook op bij spanning en stress. We kennen vast allemaal wel voorbeelden dat we buikpijn hadden. Vanwege een examen, bezoek aan de tandarts of bij een spannend gesprek op het werk. Dit zijn incidenten die weer voorbij gaan. Anders wordt het als buikpijn een duidelijk psychische oorzaak heeft maar zo vaak optreedt dat het dagelijks functioneren erdoor wordt beïnvloed op een negatieve manier. 

Waarom krijgen we buikpijn bij stress?

De buik reageert als vanzelf op stress. Het is een orgaan wat hier erg gevoelig voor is. Buikpijn van de zenuwen is dan ook volkomen normaal en is geen reden tot ongerustheid. Het wordt een ander verhaal als je buikpijn hebt zonder reden en als de pijn dusdanig is dat je daardoor niet normaal kunt functioneren. Als lichamelijk onderzoek geen oorzaak voor de buikpijn aan het licht brengt dan kan het gebeuren dat de arts constateert dat het psychisch is. Vroeger was dat vaak een dooddoener. Je moet er maar mee leren leven, was dan vaak de conclusie van de behandelend arts. Vandaag de dag wordt daar gelukkig een stuk genuanceerder over gedacht. 

Buikpijn bij kinderen

Jonge kinderen hebben vaak buikpijnklachten als er iets spannends te gebeuren staat. Hun verjaardag, het Sinterklaasfeest op school of een spreekbeurt voor de klas. Maar een kind kan ook chronische buikpijn hebben, bijvoorbeeld als het wordt gepest op school of als er te hoge prestaties worden verlangd, zoals met sport, muziek of een andere hobby die dan ook nog met school moet worden gecombineerd. Soms kun je hier als ouders iets aan doen, bijvoorbeeld door prestatiedruk weg te nemen. Als dat niet kan, en de klachten zijn ernstig en belemmerend, dan kan ook bij kinderen hypnotherapie bij buikpijn een oplossing zijn. 

Wanneer is buikpijn chronisch en psychisch?

We spreken van chronische buikpijn als je hier gedurende een zeer lange periode last van hebt. Enkele dagen is nog te overzien, maar als de buikpijn aanhoudt en met vlagen terugkomt als er sprake is van stress, dan is er sprake van chronische buikpijn. Als er geen duidelijke lichamelijke oorzaak kan worden aangewezen dan is de buikpijn zeer waarschijnlijk psychisch en daardoor vaak lastig te bestrijden. Soms kan medicatie helpen, maar dit werkt lang niet altijd. Bovendien is het slikken van kalmeringsmiddelen of slaapmiddelen gedurende langere tijd niet aan te bevelen omdat deze medicijnen zeer verslavend kunnen werken. 

Verschillende soorten buikpijn

Buikpijn kan in verschillende vormen optreden. Je kunt last hebben van hevige steken in de buik, maar ook van een zeurende buikpijn, die bij veel vrouwen bekend is omdat ze het ook hebben of hadden vlak voordat ze ongesteld werden. Als de pijn ondraaglijk is dan is het natuurlijk zaak dat hiervoor pijnmedicatie wordt voorgeschreven, maar als er geen duidelijke oorzaak voor de buikpijn kan worden gevonden dan kan hypnotherapie voor buikpijn wellicht een oplossing bieden. Deze therapie kan zowel bij kinderen als bij volwassenen worden toegepast, mits uiteraard gegeven door een hiervoor opgeleide therapeut. 

Hoe gaat de therapie in zijn werk?

Een behandeling met hypnotherapie bij buikpijn kan op verschillende manieren worden toegepast. Welke behandeling wordt ingezet hangt af van de oorzaak van de buikpijn. Daarom zal een therapeut altijd starten met een intake gesprek om te proberen samen met de patiënt te achterhalen waarom hij of zij last heeft van buikpijn. Wanneer is de pijn begonnen? Is er kort daarvoor iets ingrijpends gebeurd of is de persoonlijke situatie veranderd? Dit kunnen namelijk aanwijzingen zijn voor de oorzaak van de buikpijn. Zodra de therapeut een helder beeld heeft van de oorzaak van de pijn kan een behandeling worden ingezet. Ook als de oorzaak niet geheel duidelijk wordt kan hypnotherapie bij buikpijn worden geprobeerd om de klachten te bestrijden. 

Kan hypnotherapie bij buikpijn schadelijk zijn?

In principe is hypnotherapie voor bestrijding van buikpijn niet gevaarlijk. Wel moet absoluut vaststaan dat er geen medische oorzaak voor de buikpijn is. Als dat wel zo is dan moet deze uiteraard worden behandeld, anders zullen de klachten zeker niet verminderen. Soms kan een combinatie van therapieën worden toegepast als er zowel een lichamelijke als psychische oorzaak voor de buikpijn wordt vastgesteld. Dit gebeurt dan uiteraard altijd in goed overleg tussen de behandelend arts en de therapeut. De arts kan eventueel medicatie voorschrijven en de hypnotherapeut kan aanvullend behandelen om de klachten verder te laten verminderen. 

Worden de kosten voor hypnotherapie bij buikpijn vergoed?

Wanneer je een aanvullende verzekering hebt voor ziektekosten dan bestaat de kans dat hypnotherapie bij buikpijn geheel of gedeeltelijk wordt vergoed. Vaak geldt hierbij wel een maximumbedrag voor de totale kosten. Als je twijfelt kun je je polis er op nalezen of contact opnemen met je zorgverzekeraar om dit te overleggen. Vaak is het belangrijk om vooraf te checken of de therapeut een overeenkomst heeft met de zorgverzekeraar. Als dit niet het geval is wordt doorgaans een lager bedrag vergoed. 

Een betrouwbare therapeut voor hypnotherapie bij buikpijn vinden

Als je op zoek bent naar een betrouwbaar adres voor hypnotherapie bij buikpijn dan kun je via dit platform gemakkelijk in contact komen met een therapeut bij jou in de regio. Je vindt hier snel een therapeut die gespecialiseerd is in jouw specifieke klachten en hiervoor hypnotherapie kan toepassen. Je kunt direct contact opnemen met de praktijk in jouw buurt en een afspraak maken voor een vrijblijvend intakegesprek. 

Neem contact op met een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt en stel je vraag.