Hypnotherapie bij angst

In Nederland zijn er veel mensen die te maken hebben met angstklachten. Angsten kunnen ontwikkeld worden voor allerlei verschillende zaken en de klachten die ermee gepaard gaan, kunnen het dagelijks leven van degene die er last van heeft serieus belemmeren. Dit is de reden dat talloze mensen op zoek zijn naar oplossingen om hun angsten tegen te gaan en hun angstklachten te behandelen. Een van de behandelingen die mogelijk is bij angstklachten is hypnotherapie. Met hypnotherapie wordt het onderbewustzijn van de patiënt aangesproken, met als doel het aanpakken van angst. 

Bij het horen van het woord ‘hypnotherapie’ hebben veel mensen de associatie met hypnose zoals in spectaculair shows wordt gedaan. Het is niet bij iedereen bekend dat hypnose ook gebruikt kan worden om allerlei mentale én fysieke klachten te behandelen. Angst is een van de problemen die kan worden aangepakt door het inzetten van deskundige hypnotherapiebehandeling. Zeker voor mensen die al verschillende andere behandelingen hebben geprobeerd zonder veel resultaat, kan hypnotherapie een uitkomst bieden. De veronderstelling is dat hypnotherapie als het ware het deel van het brein aanspreekt dat je meer laat focussen op het behandelen van de angst.

Wat zijn angstklachten?

Angst is een emotie die we allemaal kennen. De emotie heeft een duidelijke functie: in gevaarlijke situaties zorgt angst ervoor dat we zo goed mogelijk kunnen handelen om onszelf te redden. Als we nooit bang zouden zijn, zouden we onszelf ook niet genoeg behoeden voor gevaar. Toch kan angst ook uit de hand lopen en als het ware een gewoonte worden. Als je bijvoorbeeld vaak in situaties verkeert waarin je weet dat er niets aan de hand is en dat je veilig bent, en je je toch angstig voelt. Het kan zijn dat je dan te maken hebt met een angststoornis.

Vaak wordt er een onderscheid gemaakt tussen angst en fobie. Het laatste woord gebruiken we voor een angst die duidelijk op iets gericht is, zoals hoogtes of honden. Angstklachten kunnen ook bestaan zonder dat duidelijk is waardoor ze worden veroorzaakt. Dit is te merken aan gevoelens van angst en paniek in situaties waarin je rationeel weet dat deze gevoelens niet nodig zijn. Er kunnen allerlei symptomen bij komen kijken, zoals misselijkheid, duizeligheid, zweten en moeite met ademhalen. Als je in alledaagse situaties het gevoel krijgt te willen vluchten, kan dit je leven ernstig verstoren.

Hypnotherapie bij angstklachten

Zowel bij fobieën als bij andere angstklachten kan hypnotherapie worden ingezet als behandeling. Dit kan op allerlei verschillende locaties in Nederland. Bijvoorbeeld bij speciale praktijken kun je een afspraak maken om aan de slag te gaan met een hypnotherapeut, met het doel je over een fobie heen te helpen of je angstklachten te verminderen om een relaxter dagelijks leven te kunnen leiden en je niet te laten tegenhouden door je angst. Het is een van de mogelijke behandelingen, naast bijvoorbeeld ‘standaard’ therapie. 

Hoe werkt hypnotherapie bij angst

De hypnotherapeut gebruikt ontspannende, vooral verbale technieken om de patiënt met angstklachten in een lichte trance te brengen. Er wordt contact gemaakt met het onderbewustzijn van de patiënt; dit is hetgene wat het rationele bewustzijn verhindert bij angst. In de staat van lichte trance, verkent de patiënt samen met de therapeut mogelijkheden om de angst tegen te gaan en bijvoorbeeld patronen te doorbreken. Door de hypnose heb je meer aandacht en concentratie voor het probleem dat wordt geadresseerd. De precieze invulling van de behandeling verschilt naar wat nodig is of de specifieke aanpak van de therapeut. Na afloop zorgt de therapeut dat je weer uit de trance terugkomt. 

Is hypnotherapie gevaarlijk?

Het stereotype beeld van hypnotherapie is een psychiater die een patiënt op een sofa in een diepe slaap brengt en dingen na laat zeggen. Bij moderne hypnotherapie wordt de patiënt echter in een helemaal niet zo diepe trance gebracht. De persoon onder hypnose houdt controle en blijft er genoeg ‘bij’ om actief mee te doen. Ondanks dat je controle behoudt ben je wel meer ontvankelijk om suggesties te verkennen. Hypnotherapie die wordt uitgevoerd door iemand die deskundig en getraind is, wordt gezien als veilig. Bijwerkingen als slaperigheid en hoofdpijn zijn zeldzaam. Alleen voor mensen met zeer zware psychiatrische stoornissen, wordt hypnotherapie afgeraden.

Hypnotherapie overwegen

Hypnotherapie wordt vooral gezien als een aanvullende behandeling voor fysieke en mentale klachten. Tegen angstklachten kan het bij sommige mensen voldoende te zijn om zich meer ontspannen en beter te voelen, bij andere werkt het vooral goed in combinatie met andere soorten behandeling. Aangezien hypnotherapie een veilige, alternatieve behandelingswijze is, kan het zeker het proberen waard zijn. Bijvoorbeeld als het idee je aanspreekt en je denkt er veel uit te halen, of als je al veel hebt geprobeerd om je angst te bestrijden. Het proces wordt meestal ervaren als prettig en ontspannen. Onder hypnose gebracht worden om angst te behandelen is bij vrijwel iedereen mogelijk. 

Als je twijfelt of angst hypnotherapie een goede optie voor je is, kun je altijd beginnen door contact op te nemen met een praktijk voor advies. Zo kom je meer te weten over de opties die de praktijk biedt, de expertise van de therapeut(en) en of hypnotherapie aan te raden is voor jouw angst en klachten. Hypnotherapie is niet de meest gebruikelijke behandeling bij angstklachten, maar kan zomaar een groot verschil maken. Als je al een andere behandeling volgt, kun je overleggen met je deskundige of hypnotherapie een goede aanvulling zou zijn voor jou.

Neem contact op met een goede hypnotherapeut bij jou in de buurt en stel je vraag.